A gírosz függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel, amely az Oszmán Birodalomból ered. Az elnevezés jövevényszó, a görög γύρος, gírosz szóból származik, amely gyakran angolos átírás szerint gyros alakban is látható. A görög elnevezés eredeti verziója, a ντονέρ a török döner („forgó”) szóra vezethető vissza; a γύροςennek a tükörfordítása. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.

A görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez. Egy forgó berendezésre helyezik a húscsíkokat, és az átsült részeket levágják. Népszerű feltét a vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka, paprika, sült burgonya, többféle szósz és öntet, mint például a dzadzíki.
Magyarországon a görög ízesítéshez hasonlóan szolgálják fel az ételt, amely kiegészülhet különböző savanyúságokkal és öntetekkel, a sült burgonya Athénban és környékén is jellemző.

A török változat a Döner Kebab

Az Oszmán Birodalom első fővárosához kötődő „Bursa kebabı” utcai változata a Döner kebab a függőlegesen forgó nyársról levágott grillezett húsra utal, a görög gíroszhoz vagy az arab suvarmához hasonlatosan. A sütés közben folyamatosan szeletelik a húst a hatalmas nyársról, ennek köszönhetően, mire eljutnak a közepéig, addigra az is átsül, és a nyársra feltűzött hús minden része fogyaszthatóvá válik. Eredetileg tányéron szolgálták fel az ilyen módon készített kebabot, az utcai változatát tésztából készült pitába teszik a hozzávaló öntettel és salátával együtt.

A manapság gyorséttermekben és utcán árult, pitába vagy dürüm lepénybe töltött „döner” kebabot egy németországi török bevándorlótól, Mahmut Aygündönertől származtatják, aki a “City Imbiss” nevű berliniéttermében először kínálta pitában a különféle joghurtos öntettel, salátával készült kebabját.

Más forrás szerint a nyárson sült hússal megtöltött szendvicsfélét egy anatóliai bevándorló, Kadir Nurman vette fel először üzlete étlapjának kínálatára 1972-ben a nyugat-berlini belvárosban, a Bahnhof Zoo vasútállomás közelében. Felfedezte, hogy hiába a kitűnő étterme, az embereknek nincs idejük bemenni, és megvárni, míg elkészül a hagyományos kebab. Ekkor újította meg a tradicionálisan, tányéron felszolgált török döner, azaz „forgó” nyárson sütött kebabot, hogy modernizált formában jobban eladható gyorsétellé váljon.

(forrás: wikipedia)